Saltar als continguts principals.

Preparats per al repte Justícia zero papers

Des de l'1 de gener de 2016 els professionals de la Justícia i els òrgans judicials estan obligats a utilitzar els sistemes telemàtics existents per a la presentació d'escrits i documents i la realització d'actes de comunicació processal, tal i com recull la Llei 42/2015, de reforma de la LEC.

Com afecta als advocats? Bàsicament en tots aquells procediments en els que no disposem de procurador que representi al nostre client davant l'òrgan judicial (procediments davant la jurisdicció social, contenciós administratiu, penals en fase d'instrucció, jurisdicció de menors) o en procediments civils en els que no és preceptiva la intervenció de procurador però hem optat per assumir la representació del client (o obligats en el cas de les designes de TOAD en els procediments en els que la seva intervenció no és preceptiva).

Cal tenir en compte que és responsabilitat de cada professional accedir al sistema on es trobaran les comunicacions judicials, ja que transcorregut el termini de tres dies sense recollir la notificació es tindrà per notificat legalment.

La presentació d'escrits davant dels òrgans judicials també haurà de realitzar-se a través de mitjans telemàtics però no afecta a tots els territoris per igual.

 

Situació a Catalunya

 • Els advocats de Catalunya han d’utilitzar Lexnet per comunicar-se digitalment amb les Comunitats de Madrid, Canàries, Andalusia, Castella La Manxa, Castella Lleó, Illes Balears, Múrcia, Extremadura, La Rioja, Aragó, Astúries i Galícia. Cantàbria, Navarra i País Basc tenen sistemes propis similars a l’e-justícia.cat. A València el sistema és híbrid. Per confirmar quin sistema s'utilitza tant per a la presentació com per a la recepció de comunicacions podeu consultar el mapa de comunicacions del Ministeri de Justícia.
 • Per a la comunicació digital amb els jutjats i tribunals de Catalunya els advocats hauran de presentar escrits iniciadors i escrits de tràmit a través de la plataforma e-justícia.cat

El calendari de desplegament al partit judicial de Tarragona, Valls i el Vendrell és aquest:

Tarragona Valls El Vendrell

Jurisdicció civil:

 • TTA (presentació telemàtica de demandes): 
  • Inici del període obligatori: 28/11/2016

Jurisdicció civil:

 • TTA (presentació telemàtica de demandes): 
  • Inici del període obligatori: 28/11/2016
Jurisdicció civil:
 • TTA (presentació telemàtica de demandes): 
  • Inici del període obligatori: 28/11/2016
 • RED (presentacio telemàtica d'escrits):
  • Inici del període obligatori: 20/02/2017

 
 • RED (presentació telemàtica d'escrits): Desplegat 
 
Jurisdicció contenciosa administrativa:
 • TTA (presentació telemàtica de demandes): 
  • Inici del període obligatori: 12/12/2016
 

 

Jurisdicció social:

 • TTA (presentació telemàtica de demandes):
  • Inici del període obligatori: 20/02/2017
   
 • RED (presentacio telemàtica d'escrits):
  • Inici del període obligatori: 20/02/2017

   

El calendari de desplegament a Catalunya es pot consultar a la web del Departament de Justícia.

Per a més informació:

* Suport telefònic/correu electrònic per a consultes i incidències: 900 106 428 (gratuït) /caujusticia@xij.gencat.cat.

 

Lexnet Ministerio

 

Lexnet Abogacía

El dia 31 de març de 2017 es va tancar definitivament la plataforma Lexnet Abogacía. El CGAE, per tal de facilitar la transició a la plataforma Lexnet del Ministeri de Justícia, posa a disposició dels col·legiats materials divulgatius i de formació que es poden consultar a través de la seva web. Els col·legiats que vulguin rebre les notificacions al mòbil hauran de descarregar-se l'app de Lexnet Justicia

*Suport telefònic/correu electrònic per a consultes i incidències: 930 141 001 / 911 501 003 / soporte.tecnico@redabogacia.org.

 

Requisits tècnics per connectar amb aquestes plataformes

El  carnet col·legial amb el certificat digital ACA servirà per accedir a totes les plataformes operatives, sens perjudici que hi pugui haver altres certificats que també en permetin l'accés (FNMT, DNI electrònic, Catcert, etc.)

Els col·legiats exercents i residents a l'ICAT podran sol·licitar l'activació del carnet amb el certificat ACA enviant un correu  electrònic a l’adreça biblio@icatarragona.com o bé trucant per  telèfon  al 977 21 23 60 (ext.5 - àrea biblioteca).

Un cop activat el carnet, serà necessari:

 • Conèixer el codi PIN.
 • Disposar d'un lector de targetes.
 • Tenir descarregat el software de la targeta i del lector a l'ordinador des d'on s'accedirà a aquests serveis.

Per comprovar que el software del lector es troba actualitzat, podeu descarregar-vos l'Assistent de configuració d'ACA

Signatura de documents per enviar al procurador

Quan un advocat hagi de presentar demandes o escrits mitjançant E-justícia.cat, Lexnet Abogacía o Lexnet Ministerio, els documents hauran d'estar en format pdf però NO CALDRÀ QUE ESTIGUIN SIGNATS PRÈVIAMENT AMB FIRMA ELECTRÒNICA, ja que serà la pròpia plataforma la que s'encarrega de realitzar la firma mitjançant certificat digital.

Ara bé, si els documents s'han d'enviar a un procurador per tal que els presenti al jutjat, SÍ QUE CALDRÀ SIGNAR-LOS DIGITALMENT, i per tant serà imprescindible disposar de signatura electrònica reconeguda (ACA, DNI electrònic, etc.)

Per signar digitalment documents, el Ministeri de Justícia recomana l'aplicació gratuïta Xolido Sign, disponible per a Microsoft Windows però no per a Apple Mac (per als usuaris de Mac el CGAE recomana seguir les indicacions recollides a la seva wiki).

Des de l'ICAT hem preparat una guia pràctica per signar digitalment amb Xolido Sign que podeu consultar fent clic aquí.

Vídeo signatura digital de Col·legi Advocats Figueres
 

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona © Copyright 2015. Reservats tots els drets.
 • Tecnologies
 • Disseny Pàgines Web Tarragona

Avís cookies

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recollir informació estadística. Si contínua navegant considerem que accepta la seva utilització. Més informació aquí..