Saltar als continguts principals.

Conveni europeu sobre protecció d’animals de companyia ratificat per espanya (13 d’octubre de 2017)

08/11/2017

Ana Pacheco Rodríguez
Secció de Dret Animal

 

 

Espanya s'ha incorporat aquest octubre al Conveni europeu de protecció d'animals de companyia, un text que garanteix una legislació bàsica per al benestar animal en els 47 estats del Consell d'Europa, al qual el nostre país arriba 30 anys tard.

               En realitat el Conveni es va aprovar a Estrasburg el 1987 i des de llavors, 23 països l'han ratificat, gairebé tots entre la dècada dels 90 i els 2000. Espanya el va signar el 2015, però el seu procés de ratificació no ha estat fins ara a l'octubre de 2017. El que em sembla més lamentable és que s'aprovi amb 30 anys de retard fet que demostra fins a quin punt aquestes qüestions són secundàries al nostre país.

               Entre altres qüestions, el Conveni estableix normes per a la tinença, reproducció, adquisició, ensinistrament i cria dels animals de companyia. Per exemple, recull la prohibició de vendre animals als menors de 16 anys sense consentiment dels seus pares o estipula que la cria, custòdia i comerç d'animals de companyia s'ha de fer per part de persones amb els coneixements adequats.

               Així mateix, planteja restriccions per a l'ús d'aquests animals a la publicitat, els espectacles i els concursos, així com en les maneres de sacrifici, que "s'ha d'efectuar amb els menors patiments físics i psíquics possibles", i prohibeix les intervencions quirúrgiques per motius estètics .
               A més, compromet els estats signants a reduir el nombre d'animals vagabunds "per mitjans que no causin dolors, patiments ni angoixes vitals" i a encoratjar als que hi hagi animals de companyia a posar-ho en coneixement de les autoritats.
               Aquest Conveni podria haver estat una mica més ambiciós però, malgrat tot, ja és un pas endavant en la protecció dels animals. Un animal de companyia no és un peluix de Nadal. Ara s'ha d'exigir a la Comunitat Autònoma les eines legals per demanar que s'adaptin les lleis de protecció animal a aquest conveni.
               Recordem que a Espanya no hi ha una regulació d'àmbit estatal per als animals de companyia.
               Tot i que Espanya té lleis de protecció animal més estrictes, no hi ha una regulació d'àmbit estatal, sinó que depèn de cada comunitat autònoma. Per a algunes, com Catalunya o Madrid, amb normatives molt avançades, el Conveni es queda una mica obsolet; però altres hauran d'adaptar-se a ell, perquè suposa un marc regulador de major rang. Andalusia, Castella la Manxa, Extremadura o Canàries són algunes de les comunitats amb regulacions més laxes sobre animals.
               A més a més, s’estipula un mínim de 16 anys per poder comprar animals.
               Hem de conscienciar la societat que tenir un animal de companyia és una cosa seriosa i responsable que exigeix ​​unes atencions i que no es pot sotmetre al caprici dels humans.

Aquestes mesures entraran en vigor a partir de l’1 de febrer de 2018.

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona © Copyright 2015. Reservats tots els drets.
  • Tecnologies
  • Disseny Pàgines Web Tarragona

Avís cookies

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recollir informació estadística. Si contínua navegant considerem que accepta la seva utilització. Més informació aquí..