Saltar als continguts principals.

L’ICAT rebutja la captura com a solució a l’increment de porcs senglars a les àrees urbanes

15/03/2018
  • La Secció de Dret Animal exigeix que s’apliquin altres mètodes, com la vacuna anticonceptiva, que ja ha demostrat un eficiència superior al 80%

Tarragona, 15 de març de 2018. Davant dels recents casos d’increment de la presència de porcs senglars en entorns urbans i periurbans, la Secció de Dret Animal de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona recorda que la solució per  disminuir la població d’aquests animals (o altres espècies, fruit en molts casos dels abandonaments o tinences irresponsables) passa per sistemes alternatius a la captura, tal i com demostren estudis recents, especialment els tractaments contraceptius.

En aquest sentit, investigadors del Grup de Recerca sobre Infertilitat de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han presentat recentment les primeres observacions de l’estudi sobre l’efectivitat d’un tractament d’immunocontracepció en porcs senglars urbans i periurbans que han registrat una baixa quantitat de progesterona (hormona de la gestació), uns resultats que els examinadors valoren com a molt positius. A més, els estudis sobre la vacuna en porcs senglars en captivitat ja van concloure que l’efectivitat d’aquest mètode és del 80%.

Aquest projecte d’avaluació de l’efectivitat d’una vacuna anticonceptiva per als porcs senglars compta també amb el recolzament de diversos col·legis d’advocats de Catalunya, entre ells el de Tarragona, que ja el novembre de 2016 va formalitzar un conveni per proporcionar suport institucional a la investigació. La vacuna contraceptiva és, actualment, un dels mètodes alternatius i ètics de control. El projecte, dirigit per l’investigador Manuel López Béjar, s’està duent a terme de manera experimental al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Els mètodes d’esterilització ja s’estan aplicant amb èxit per reduir i controlar altres poblacions, com la de gats o coloms.

La Secció de Dret Animal de l’ICAT recorda també que, tal i com recull l’estudi elaborat pel Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Facultat de Veterinària de la UAB, quan es planteja el control de la població de porcs senglars a zones urbanes s’ha d’evitar també que aquests puguin accedir als residus o restes de menjar, ja que els índexs reproductius del porc senglar s’incrementen significativament quan hi ha disponibilitat d’aliments. D’altra banda, estudis duts a terme sobre la protecció d’aquesta espècie a nivell europeu han demostrat que, sota la pressió de la captura, una proporció més gran de femelles d’un any donen a llum, una xifra més alta que la que es dóna en poblacions en les que la pressió de la captura és menys pronunciada.

L’ICAT recorda, a més, que la utilització de mètodes ètics en aquest camp és una obligació de les administracions públiques, segons es desprèn del Decret Legislatiu 2/2008, pel que es va aprovar el text de la Llei de protecció d’animals de Catalunya. Les comissions i seccions de protecció dels drets dels animals dels col·legis d’advocats de Catalunya exhorten a l’administració a portar a terme les polítiques necessàries per al compliment de la normativa proteccionista.

Descarregar PDF


Per a més informació:
Departament de Comunicació de l’ICAT
Telèfon: 977 21 23 60
comunicacio@icatarragona.com
www.icatarragona.com

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona © Copyright 2015. Reservats tots els drets.
  • Tecnologies
  • Disseny Pàgines Web Tarragona

Avís cookies

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recollir informació estadística. Si contínua navegant considerem que accepta la seva utilització. Més informació aquí..