Saltar als continguts principals.

La Creu Roja exposa els resultats de la seva tasca de suport als refugiats a Tarragona a la seu de l’ICAT i el COFT

29/12/2017
  • Des de 2015, el programa d’acolliment d’aquesta ONG a Tarragona ha atès 180 persones, ha duplicat places d’acollida i ha aconseguit la inserció laboral en un 42% dels casos
  • La xerrada s’emmarca en el programa “Mes + solidari”, que impulsen els dos col·legis i que té com a activitat destacada l’exposició “#Drets refugiats, 11 vides en 11 maletes”

Tarragona, 29 de desembre de 2017. La Creu Roja ha fet balanç avui a la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona de les seves actuacions de suport als refugiats que arriben a la demarcació. La compareixença s’emmarcava dins del “Mes + solidari” que ambdós col·legis impulsen per cridar l’atenció sobre la situació de vulnerabilitat que afronten les persones refugiades que arriben a casa nostra, entre d’altres temàtiques relacionades amb la solidaritat i el suport als col·lectius més vulnerables.

La compareixença ha anat a càrrec d’Omar Charif Kassem, psicòleg de la Creu Roja, que ha detallat les diverses línies de suport a l’acollida de refugiats que impulsa aquesta ONG, com són, entre d’altres, els pisos d’acollida o les iniciatives encaminades a la inserció laboral, a banda de posar el focus en quines són les principals carències que cal resoldre per minimitzar el drama que afecta a aquestes persones.

Charif ha explicat que per fer front a aquesta necessitat social la Creu Roja compta a Tarragona actualment amb un equip de 14 persones, entre les que hi ha treballadors socials, educadors o psicòlegs, entre d’altres. Des que va començar el 2015, el programa ha atès 180 persones, s’ha duplicat les places d’acollida a pisos tutelats a Tarragona (actualment 41, sense places disponibles). La majoria de les persones ateses són originàries de Síria, tot i que també n’hi ha de diversos països àrabs i de Llatinoamèrica.

Charif ha destacat que dins d’aquest programa s’ha aconseguit una inserció laboral del 42,5% dels casos, el que és “un èxit, tenint en compte que actualment la situació laboral no és com la d’abans de la crisi, i costa molt trobar feines per a persones que venen d’una situació personal difícil”. El tècnic de la Creu Roja ha explicat que sectors com la restauració o els serveis són on hi ha més opcions per als refugiats.

El programa es divideix en tres fases de sis mesos: una primera denominada acollida temporal, en la que es posa el focus en les necessitats més bàsiques, com oferir un sostre, alimentació, escolarització i aprenentatge de l’idioma; la integració, en la que se’ls ensenya a buscar sortides residencials i laborals pels seus propis mitjans, tot i que sota el paraigua de la Creu Roja; i la d’autonomia, en la que “intentem que comencin a ser independents, ja que no poden viure la resta de la seva vida sota la protecció de les entitats com la nostra”. “En el fons, el que perseguim amb tot plegat és que aquestes persones recuperin la dignitat i la tranquil·litat, que són dos aspectes fonamentals en la vida de cada persona que en les situacions que pateixen queden molt alterades i els fa molt costa amunt seguir amb les seves v vides”, ha argumentat Charif.

Charif ha cridat l’atenció sobre una “certa relaxació en la conscienciació de la societat civil sobre l’ajuda que necessiten aquestes persones”. Segons Charif, “hi va haver un boom fa dos anys, amb molta gent que ens trucava per oferir la seva col·laboració per fer de voluntaris, parelles lingüístiques, donatius, oferint habitatges, etc... però ara això ha caigut, i els refugiats continuen arribant, els camps de refugiats encara estan allí, tot i que ja no generen tant seguiment mediàtic”. Segons Charif, “cal reforçar els programes públics i la col·laboració ciutadana per fer front a aquest drama” i ha recordat que “l’Estat espanyol no ha complit amb les seves quotes d’acolliment de refugiats, que ja eren baixes”.

Per la seva banda, Anna Vallvé, advocada i membre de la Comissió de Drets Humans de l’ICAT, ha posat l’accent en la tasca d’orientació jurídica que ofereix el Col·legi d’Advocats de Tarragona als refugiats. Dins d’aquest programa d’activitats, i des del passat 22 de desembre i fins el 15 de gener, es pot visitar l’exposició “#DretsRefugiats, 11 vides en 11 maletes”, que a partir d’un seguit de maletes ens apropa a les experiències de persones que han passat per aquesta experiència, inclosa la d’una refugiada espanyola que va patir aquesta situació després de la Guerra Civil. A banda d’aquesta mostra, la seu de l’ICAT i el COFT acollirà aquests dies diverses xerrades sobre aquesta temàtica a càrrec de diverses ONGs. 

Descarregar PDF


Per a més informació:
Departament de Comunicació de l’ICAT
Telèfon: 977 21 23 60
comunicacio@icatarragona.com
www.icatarragona.com

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona © Copyright 2015. Reservats tots els drets.
  • Tecnologies
  • Disseny Pàgines Web Tarragona

Avís cookies

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recollir informació estadística. Si contínua navegant considerem que accepta la seva utilització. Més informació aquí..